Krezip – Sweet high

Krezip is helemaal terug. Pinkpop, uitverkochte concerten in de Ziggo Dome, een single en nu onverwacht een volledig nieuw album, Sweet high.

Vanaf de eerste noten hoor je het speelplezier van de plaat afkomen. De vertrouwde stem van Jacqueile Govaert zingt Been here before. Tsja, de jonge veteranen hebben dit succes al eens meegemaakt. Het popgeluid van de band is volwassener geworden en de arrangementen zitten goed in elkaar. How would you feel klinkt gedreven en heeft een aanstekelijk refrein. Lost without you kennen we al, omdat dit nummer al als single uit kwam. Het is een ballad met een aanstekelijke melodie.

With you is een meer uptempo popsong. Gordon Groothedde schreef mee aan de meeste liedjes. Zijn inbreng is niet als onderscheidend te horen. Het klankbeeld van Sweet high is uitgebalanceerd en divers. De melodieën en harmonieën zijn kenmerkend voor en herkenbaar als Krezip. De groep maakt goede sier met de tien goede signature songs op dit album. De productie is ook van zijn hand en daar levert hij een prima resultaat. Het klankbeeld van Sweet high is uitgebalanceerd en divers. De indivuduele leden zijn helder terug te horen, zonder elkaar in de weg te zitten. ook de vertrouwde harmonische samenzang werkt weer als vanouds.

Het handgeklap en het ‘Who-oh’ in Only dreaming, zal het publiek uitnodigen om mee te doen. Girlfriend start met dromerige keyboard-klanken en dito zang. Dit gevoelige nummer is een voorbeeld van de volwassenheid van Krezip. De band durft ingetogen te blijven en houdt het nummer intiem. Back in love is niet het sterkste nummer van het album, maar ligt wel weer lekker in het gehoor. Met zang en een tokkelende gitaar start Come back with me now klein. De begeleiding door de andere instrumenten past zich aan en speelt misschien minder opvallend, maar juist daardoor volledig in dienst van dit nummer. In Unlike anything gaat Krezip weer voluit in een poprocker zoals we die van Krezip kennen. Titelsong Sweet high sluit het album af in stijl.

Tegen de leden van Krezip zeggen we “Welkom terug”. De som van Krezip is groter dan de optelling van de losse individuele leden. Het zou jammer zijn als deze comeback een kortstondige gebeurtenis is.

Eindoordeel: 9,0