Leonard Cohen – Thanks for the dance

Nog één maal horen we nieuwe liedjes gezongen door de sonore donkere stem van de inmiddels overleden Canadese bard, Leonard Cohen. Thanks for the dance is een postuum uitgebracht album met negen nieuwe nummers. Het album is voltooid door zoon Adam Cohen.

De liedjes zijn stemmig en in dezelfde lijn als You want it darker. De stem van Cohen klinkt minder breekbaar en dieper op dit album. De teksten gaan over de toen hij het inzong nog naderende dood, liefde en afscheid. In Moving on lijkt het wel alsof hij de rol van nabestaanden overneemt ‘and now you’re gone‘ zingt hij in het refrein.

Zoals bij de laatste platen zijn de arrangementen subtiel en weinig risicovol. De stem van Leonard Cohen doet het werk. In titelsong zingt hij ‘Thanks for the dance. It was hell, it was swell, it was fun, thanks for all the dances. One two three, one to three.“. Onwillekeurig gaan de gedachten naar Take this waltz van I’m your man.

Thanks for the dance voelt als een welgemeend afscheid en bedankje, maar ook als slot van een lijdensweg. ‘I’m living on pills, for which I thank God.

Smaakvol zijn negen liedjes geheel in stijl afgerond. Net geen half uur duurt dit album. Iedere minuut voelt als een toegift. Grote klasse.

Eindoordeel: 9,0