Maarten Heijmans & Band – Ramses

Acteur Maarten Heijmans vertolkte in 2014 de rol van Ramses Shaffy in een vierdelige dramaserie Ramses over de jonge jaren uit het leven van Ramses Shaffy in Amsterdam. Tijdens theateroptredens bracht hij ook al nummers van Ramses Shaffy op het podium. Nu is er het album Ramses.

Het album begint met het overbekende Sammy. Een theatrale versie met een lang intro, maakt het nummer weer als nieuw. Die verfrissing trekt Maarten Heijmans ook in de andere nummers door. In de liedjes zit ineens meer sprankeling, meer hoop en een nieuwe spanning. Dat is knap, omdat de liedjes zelf overbekend zijn in de oorspronkelijke versie. Gelukkig is niet gekozen voor veilige covers van de nummers, maar zijn de nummers smaakvol en goed bewerkt. Het lef dat Maarten Heijmans met zijn band toont, maakt dat dit een prima album is geworden.

Musical en theater klinkt wel duidelijk door het hele album heen. Daar moet je wel van houden. Sammy, Laat me, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder (op de cd versie staat dit nummer ook in een akoestische uitvoering) en We zullen doorgaan zijn de bekendste nummers en dan neigt meezingen al snel. De wat onbekendere nummers zijn net zo interessant. ‘k had jou als een deur achter me dichtgedaan heeft een arrangement met veel spanning in de begeleiding. Jij bent nu daarbinnen geeft Maarten Heijmans een gedoseerde opbouw mee. Slaapliedje lijkt zelfs een modern nummer.

Nederlandstalige popklassiekers en onbekendere nummers van Ramses Shaffy in een nieuw theatraal jasje, klinken weer als nieuw.

Eindoordeel: 8,0