Marieke van Ruitenbeek – Ongelofelijk fantastisch

Marieke van Ruitenbeek hield afgelopen december een crowdfundingsactie om dit album te realiseren. Binnen twee dagen had ze het streefbedrag al behaald. Vijf maanden later is het album af en is Ongelofelijk fantastisch uitgekomen.

De Gelderse Marieke van Ruitenbeek brengt tien afwisselende Nederlandstalige nummers uit. Het thema ‘de liefde’ is al in de songtitels te herkennen. De aftrap met Lief ben jij klinkt als een onbezonnen, lichtvoetig popliedje. Dat dit geen naïef album is blijkt al uit de tweede track, waarbij Zorgvuldig vervangen het alleen zijn na het afbreken van een relatie bezongen wordt. In Ongelofelijk fantastisch worden de stemmingen en gevoelens gemengd. Dat levert een spannende mix op.

5 minuten is een gevoelige ballad die langzaam uitbouwt tot een grootse song en weer tot de kern terugkeert. De opbouw in Breek is nog dramatischer en is te vergelijken met de powerballads van Marco Borsato. Flirt klinkt fris en speelt met ritmes. Het lijkt makkelijk mee te zingen, maar is het net niet. Echte singer-songwritersnummers zijn Positief liedje en Graag dat je bij me, twee gevoelige miniatuurtjes. De jazzclub gaat open in de negende track. Meer swing, meer soul zit er in Hoe moet ik slapen. Tsja, dan ben je verkocht. Marieke van Ruitenbeek doet het hoogste bod. Het afsluitende Verkocht is uptempo en pakt met swingende blazers (jammer dat deze wat zachter in de eindmix zitten) en lekkere ritmische gitaar uit.

De tien liedjes over alle facetten van de liefde zijn interessant. Marieke van Ruitenbeek debuteert met een verrassend goed album.

Eindoordeel: 8,5