Marillion – With friends from the orchestra

Marillion bracht enkele jaren geleden F.E.A.R. (Fuck Everyone And Run) uit en is naar eigen zeggen bezig met een volgend studio album. In de tussentijd worden oude albums opnieuw uitgegeven. Ook Marillion with friends from the orchestra lijkt een tussendoortje te zijn.

De band wordt aangevuld met een strijkkwartet, een hoornist en een dwarsfluitist. Arrangementen van negen albumtracks zijn hierop aangepast en de nummers zijn opnieuw opgenomen. Het resultaat is verrassend. De songs klinken fris en direct. De symfonische toevoegingen maakt de arrangementen rijker en subtieler. De glasheldere opname doet de rest.

A collection was oorspronkelijk slechts een akoestische B-kant van No one can (1991). Met deze uitvoering is dit nummer uitgebouwd tot een sterke track. Dat de lange tracks This strange engine en Ocean cloud een remake krijgen is een wonder. De stemmingswisselingen en dramatiek die in deze tracks ligt, krijgt met de orkestratie een nog diepere lading. Fantastic place en Beyond you groeien in deze uitvoeringen uit tot uitgebalanceerde en met veel emotie doorspekte songs.

Marillion bewijst met dit album dat toevoegingen uit het orkest waardevol zijn. Deze band verdient een volledige “Symfonica in rosso”, de helaas afgebroken concertreeks waar Marco Borsato, Doe Maar, Sting en Lionel Richie in schitterden. De nieuwsgierigheid hoe deze band met deze muziek klinkt met een volledig orkest is alleen maar toegenomen.

Een onverwacht uitstekend album met onbekende nummers in een nieuw jasje. Ook een mooi album om de band (opnieuw) te leren kennen.

Eindoordeel: 8,0