Marten de Paepe – Alles naar de stort

De Utrechtse singer-songwriter, Marten de Paepe, zingt op zijn vierde album in het Nederlands. Alles naar de stort heet het album.

De liedjes zijn kort en bondig. Geen van de elk tracks komt boven de drie en een halve minuut uit. Marten de Paepe is gevoelig en openhartig in zijn zoektocht naar de kern van de liefde. Alles naar de stort staat symbool voor het opruimen als een liefdesrelatie is beëindigd.

Vanaf Alles naar de stort tot Vrijheid Blijheid klinken de liedjes klein en zonder enige opsmuk. De doeltreffende klein gehouden begeleiding stelt de tekst en het verhaal dat Marten de Paepe vertelt centraal. De dromerige sfeer die Marten creëert in Dichtbij, past mooi bij de tekst waarin hij bezingt hoe hij nog in bed ligt en half dromend wakker aan het worden is. Het is daarbij ook een scheiding tussen de twee plaatkanten.

De aangename stem van Marten de Paepe zorgt ervoor dat hij de luisteraar de liedjes intrekt. De subtiele tegenmelodieën van bijvoorbeeld de klarinet in Morgen dekken we de tafel maken het geheel af. De instrumentalisten vullen de teksten aan en leveren commentaar op wat Marten zingt. De plaat klinkt in zijn geheel wat droevig, maar met Nieuw uitzicht eindigt de plaat met nieuwe hoop. Hier benadrukt de trompet met een heldere klank die nieuwe hoop.

Een korte en krachtige plaat. Marten de Paepe brengt zijn liedjes doeltreffend kernachtig en zingen in het Nederlands past hem uitstekend.

Eindoordeel: 9,0