Miles Davis – Rubberband

Het postuum uitgebrachte album van jazztrompettist Miles Davis heet Rubberband. De opnames vonden plaats in 1985. De release ging niet door, omdat Warner Bros de opnames niet goedkeurde. Het album Tutu werd vervolgens opgenomen en als eerste Miles Davis album op Warner Bros uitgebracht. Rubberband heeft al die tijd in de kluis gelegen.

Met de oude opnametapes was bij aanvang van de bewerking voor deze release veel mis, zo leert de tekst in het bijgevoegde boekje. Uitgerekte tapes die geen stabiel tempo hadden en dergelijke dingen. Anderzijds was vanuit de erven Davis de opdracht aan producer Randy Hall meegegeven om het meer eigentijds te laten klinken in plaats van een authentiek jaren tachtig geluid. Precies daar liggen de problemen van dit album. De muziek is te steriel en erg onevenwichtig. Dit album had beter geklonken als Miles Davis in alle tracks meer prominent naar voren in de mix geplaatst was.

Het trompetspel van Miles Davis is fenomenaal. Op Rubberband is hij beter in vorm dan op Tutu. Interessant is om te horen hoe Miles Davis de funk en ‘street music’ in zijn composities integreert. Echter slaat de begeleiding alles dood. Zangers gaan dwars door de trompet melodieën heen en zitten daarmee de meester dwars. Door het toepassen van een strak ritme, waarschijnlijk toegepast om de tempowisselingen van de tapes op te vangen, is alle jazz uit de begeleiding. Het klinkt alsof Miles begeleid wordt door een door de computer gegenereerde band. Dat is een misser.

Give it up, Maze, Carnival time, See I see, Echoes in time / The wrinkle en Rubberband zijn de beste tracks. Vooral omdat daar geen zang aan toegevoegd is. Miles Davis laat wel alle timing, frasering, dynamiek en melodieuze vondsten die hem zo goed maakten, horen en dat is erg prettig. Helaas telt deze plaat meer gemiste kansen dan voltreffers. Dit album verdient een nieuwe versie en een nieuwe mix.

Een album met een dubbel gevoel. Miles Davis is in topvorm, maar de productie en begeleiding zijn erg (kunst)matig.

Eindoordeel: 6,5