Miriam Moczko – Heimat

Het debuutalbum van Miriam Moczko heet Heimat. Miriam zegt hier zelf over: “Ik wilde dat het album zou klinken alsof ik naast jou zou zitten als je de liedjes luistert. Ik wil mij samen met jou kunnen verliezen in de muziek.’ Het basisthema van de liedjes is je ergens thuis voelen.

De setting is klein en intiem. Tokkelend op de altviool is de klankkleur verrassend. De stem van Miriam is aangenaam bij deze liedjes. White wall trekt je haar idioom in om je elf liedjes lang vast te houden. ondanks de intieme akoestische setting verrassen de liedjes door ritmiek, prima arrangementen en afwisselende sferen. De liedjes zijn soms aan de korte kant. Zo klokt het opwekkende Brothers nog geen twee minuten.

Battered ground is een hoogtepunt op het album. De gejaagde strijkers stuwen voort, terwijl de melodie en andere begeleiding dromerig zweeft. De tegenstelling maakt deze compositie erg interessant. In Sweet relief komt dat ook tot uiting, maar is de spanning tussen de muzikale lagen minder. De zang van Miriam is glashelder en klinkt hartverwarmend, hoopgevend en intiem.

Het a capella deel van Belong is indrukwekkend. Zo kwetsbaar hoor je een zangmelodie zelden. De fragile begeleiding maakt dit nummer tot een pareltje. Afsluitende track Home voelt als een toegift of een extra track. Heimat is daarmee een meer dat uitstekende debuutplaat.