Moby – All visible objects

Met regelmaat van een klok komt Moby met een nieuw album. Twee jaar na Everything was beautiful, and nothing hurt is daar de opvolger All visible objects.

Vanaf Morningside doet Moby waar hij goed in is. Hij herhaalt een catchy melodie eindeloos met telkens kleine variaties en een strakke beat eronder. Niets vernieuwends, maar erg lekker in het gehoor liggend. De herhaling werkt bedwelmend, zorgt ervoor dat de melodie in je hoofd blijft zitten en daar voorlopig niet meer weggaat, maar is bij tijd en wijle erg irritant. My only love start met een obligate pianomelodie en ontwikkeld zich zowaar tot een nummer met refrein en couplet.

Too much change is een erg lange track van bijna 10 minuten. Een langzame opbouw vanuit vrouwelijke zangstem en piano ontwikkeld dit nummer zich in fases. Eerst naar een duet en pas na twee minuten is de eerste beat te horen. Deze subtiliteit en gevoeligheid is bijna niet herkenbaar als Moby. Pas na 2 minuut 40 barst de vertrouwde gladde beat los. All visible objects is ook zo’n lange track. Ook hier een piano als basis voor het instrumentale intro. De opbouw van dit nummer gaat geheel instrumentaal waarbij telkens meer soundeffects worden toegevoegd. Dat de track niet alleen opbouwt, maar ook tussentijds gas terugneemt, maakt het nummer alleen maar sterker. Beide nummers zijn een hoogtepunt op dit album.

Een prima album van Moby, waarop hij strak en glad de luisteraar dwingt te bewegen en te dansen.

Eindoordeel: 7,5