Modji – Epifania

Modji heeft een debuutalbum Epifania. De wereldse band komt uit Rotterdam en is opgericht door Yannick van ter Beek en Ramon Mendeville. Het gezelschap werd uitgebreid met de Vlaamse Tuur Moens (drums), de Kaapverdische Paulo Bouwman (gitaar), de Cubaanse Humberto Rios (latin piano), de Griekse Yiannis Marinos (trombone) en Nederlanders Jeroen van der Ley (bas) en Ellister van der Molen (trompet).

Modji betekent ‘de reis’ in Ewe (een dialect uit Togo en Ghana). De muziek op het debuutalbum is een mix van stijlen, zowel Zuid-Amerikaanse als Afrikaanse invloeden zijn duidelijk te horen in de vrolijke mix die dit gezelschap maakt. Door de Spaanse teksten klinkt het al tropisch, de trompet en trombone benadrukken de zpmerse vrolijkheid. De afwisseling zit ook in de nummers zelf. Noche y de Madrugada is opzwepend en start vanuit de piano, Tu Cachupa start met een gladde gitaarlick en El sueno met een gevoelige trompet. Toch keert dezelfde kern steeds terug. gedreven tropische opzwepende muziek.

De arrangementen zijn in balans. Geen muzikant neemt de hoofdrol, maar alle ingrediënten zijn van belang voor het eindresultaat. Het is knap dat de overdaad niet leidt tot een overvol geluidsbeeld. De muzikanten geven elkaar ruimte en vullen elkaar op die manier naadloos aan. De sound is transparant en past erg goed bij de zomerse vrolijkheid.

De band zegt zelf dat “Mensen die zeggen dat ‘multiculti’ niet werkt mogen Epifania komen beleven.” Gelijk hebben ze. Deze mix van verschillende stijlen werkt prima op dit debuutalbum.

Eindoordeel: 8,0