Nick Cave – Idiot prayer

Nick Cave tradt solo op in Alexandra Palace. Door de coronacrisis zonder publiek, zonder band. Solo in een lege hal met zichzelf op piano als begeleider klinkt Nick Cave nog doorleefder, intenser en indrukwekkender. Idiot prayer werd opgenomen in juni 2020 toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown ontwaakte en was bedoeld als een reactie op de isolatie van de voorgaande maanden.

De tweeëntwintig nummers zijn bekend, maar de uitvoeringen van Cave geven deze bekende nummers een extra grote lading mee. Spinning song wordt opgedragen als gedicht. De echo van de lege zaal is hoorbaar. Idiot prayer staat als naamgevende track vroeg op de tracklist.

Nack Cave put voor dit soloconcert uit zijn hele oeuvre. Van de laatste drie albums speelt hij slechts zes nummers. Spinning song, Waiting for you en Galleon ship van Ghosteen. Girl in Amber van Skeleton tree. Jubilee street en Higgs Boson blues van Push the sky away. De meeste tracks komen van The boatman’s call (1997).

De soberheid van de tracks geeft nog meer nadruk op de teksten en de manier waarop Nick Cave de teksten voordraagt. Pijn, eenzaamheid, verdriet, woede, troost en wanhoop… alle gemoedstoestanden komen indringend op de luisteraar af. Hoogtepunten op dit album zijn te talrijk om te noemen.

Cave klinkt nog wanhopiger, hoopvoller en indringender dan ooit te voren.

Eindoordeel: 10