Nick Cave & the Bad Seeds – Ghosteen

Met het album Sketeton tree bezong Nick Cave ontredderd en vol wanhoop de dood van zijn zoon. Ghosteen (ghost teen?)is de opvolger van Skeleton tree. Het album telt twee schijven, de eerste met elf korte nummers en de tweede met twee lange tracks en een korte.

Peace will come“, zingt hij in opener Spinning song. De pijn van de rouw is in een volgende fase. Uit de teksten spreekt meer hoop en berusting. “Your body is an anchor, never asked to be free. Just want to stay in the business of making you happy.“, spreekzingt Cave in Waiting for you. Ook deze rouwfase verklanken Nick Cave & the Bad Seeds op indringende hartverscheurende manier. De muziek klinkt verstilt, instrumenten worden spaarzaam gebruikt en het klankbeeld is meer open dan op Skeleton tree. In Leviathan komt de eerste schijf tot een emotioneel hoogtepunt als Nick Cave bezweert “I love my baby and my baby loves me.“.

Ghosteen is de eerste lange track op de tweede schijf. De trage op- en afbouw zijn intrigerend. Het drie en een halve minuut durende Fireflies is een intermezzo, waarin Cave bezwerend spreekt. “And I am here and you are where you are.“, drukt zijn berusting uit. In het ruim veertien minuten durende Hollywood komt het album tot een apotheose. Met een zorgvuldige opbouw komen The Bad Seeds dreigender over tot de ontlading aan het einde. “And I’m just waiting now, for my time to come. For peace to come.“, besluit Cave het album.

Nick Cave maakt weer een zeer indringend album over het verlies van zijn zoon (of in het algemeen een kind). Gruwelijk mooi.

Eindoordeel: 10