Nick Cave & Warren Ellis – Carnage

De productiviteit van Nick Cave ligt ongekend hoog in de afgelopen periode. Na het soloalbum Idiot prayer (2020) en soundtrack L.I.T.A.N.I.E.S. (2020) volgt nu een album dat gepresenteerd wordt als samenwerking met Warren Ellis, Carnage. Het is nog even wachten op de fysieke release, maar nu al op de streamingdiensten te beluisteren.

Nick Cave en Warren Ellis werken al lange tijd samen. Zo is Warren Ellis één van de Bad Seeds, doet hij ook mee in Grinderman en heeft het tweetal al meerdere soundtracks op hun naam staan.

Het bezwerende en manische Hand of God laat horen dat de thematiek van Nick Cave ook op dit album in het licht van het verlies van zijn zoon staat. Religieuze aspecten sijpelen door de teksten heen. De geluiden die Warren Ellis aan de zang van Cave toevoegt zwepen op als een gospeldienst. Titelsong Carnage is een ingetogen en gedragen uitgevoerde song, waar de liefde door de ellende heen komt. ‘I hope to see you again‘, zingt Cave hoopvol.

In White elephant spreek-zingt Nick Cave met een gevaarlijk dreigende begeleiding van Ellis. In Lavender fields vertelt Nick Cave over het ‘veld waar je doodgaat‘. De achtergrondkoortjes werken zalvend. De verslagen eenzaamheid en het verdriet druipt van Shattered ground af. Het afscheid nemen klinkt letterlijk in het herhaalde klagelijke ‘oh baby, goodbye‘ aan het einde van het nummer.

Schitterend, intrigerend en intens album. Cave weet op een bijna religieuze manier van de eerste tot de laatste noot te boeien met de op muziek gezette rouwverwerking.

Eindoordeel: 10