Niels Littooij – Grijs

Na het verlies van zijn neef en vriend Nathan heeft Niels Littooij (bekend onder de artiestennaam Nielson) een intens rouwproces doorgemaakt. Die liedjes die hij schreef tijdens het proces van verwerken zijn uitgebracht op de EP Grijs. ‘Liedjes die niet hadden mogen bestaan.’, zo noemt Niels Littooij de nummers die op deze EP staan.

De zes nummers passen in de muzikale lijn van Nielson, maar de teksten zijn zwaarder. De open en eerlijke omschrijvingen van zijn gevoelens zijn overweldigend. Deze teksten raken diep. Met het uitbrengen onder de naam Niels Littooij geeft de singer-songwriter aan dat dit veel persoonlijker is dan de liedjes van Nielson.

Het was een droom, Je bent niet hier, Grijs, Hoe dan ook, Spirit en Blauwe spijkerjas zijn ingetogen nummers. Afwisselend omschrijft Niels Littooij het gemis, het verlangen naar zijn vriend en de drang om ‘gif in zijn lijf’ (whiskey) te krijgen om dichter bij te zijn. Met de wending ‘De manier om jou te eren is genieten van de tijd.’ komt de ommekeer op de EP. De rouw en pijn wordt omgedraaid naar een positieve terugblik. Met het uitbrengen onder de naam Niels Littooij geeft de singer-songwriter aan dat dit veel persoonlijker is dan de liedjes van Nielson.

Niels Littooij maakt zes indrukwekkende liedjes over verlies en het verdwijnen van kleur uit de wereld.

Eindoordeel: 10