Passenger – Songs for the drunk and broken hearted

Het nieuwe album van Mike Rosenberg, beter bekend als Passenger, is Songs for the Drunk and Broken Hearted.

Het merendeel van de nummers op Songs for the Drunk and Broken Hearted schreef Rosenberg toen hij net weer single was. En dat is terug te horen in de teksten. “Coming out of a break-up creates such a fragile window” en  “You’re incredibly vulnerable for a few months. You’re so used to the safety of being with somebody and suddenly you’re out in the world on your own. And you get pissed and probably make some bad decisions. In some ways, you make it worse for yourself. But it’s a heady moment, losing love and being drunk. And it’s universal. Everyone goes through it at some stage.”. De zanger uit Brighton windt er geen doekjes omheen.

De muziek is zoals we Passenger kennen. De verhalende liedjes zijn smaakvol en rustig uitgevoerd. Geen bijzondere muzikale vondsten, maar liedjes waarin de tekst en de emotie voorop staat. Tip of my tongue en What you’re waiting for zorgen in het begin van het album voor een losse uptempo sfeer. Vervolgens zakt het tempo omlaag. In het emotionele hoogtepunt van de plaat, Sandstorm, zoekt Passenger de verstilling en meest kale instrumentatie. De trompetsolo benadrukt de eenzaamheid na de scheiding.

Titelsong A song for the drunk and broken hearted refereert in de tekst naar de Clown (of de Joker of de Jester) op de cover van het album. Het nummer klinkt opgewekt en hoopgevend in de muziek, de tekst schuurt daarmee en dat tilt het geheel naar ene hoger niveau. Nothing aches like a broken heart, zingt Passenger en hij overtuigt met zijn songs recht uit het hart.

De fysieke uitgaves op CD en vinyl zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal en voor elk exemplaar dat via de Passenger-webwinkel wordt verkocht zal een boom worden geplant, dankzij een samenwerking met Ecologi en het Eden Project. 

Eindoordeel: 8,0