Pet Shop Boys – Hotspot

In de tweede helft van de jaren tachtig scoorden de Pet Shop Boys veel hits. Sinds die tijd brengen Neil Tennant en Chris Lowe met regelmaat nieuwe albums uit. Dit jaar komt Hotspot, een album met tien nieuwe nummers, uit.

De aftrap gaat voortvarend met het aanstekelijke Will o the wisp. Pet Shop Boys klinken fris en urgent. De beat gaat door en de melodie is snel meezingbaar. Bekende ingrediënten voor een Pet Shop Boys-nummer. In Happy people, zit een bekend klinkend spreek-zang deel. Dit is herkenbaarheid in een eigentijds nieuw jasje. Niet zo goed als West End girls, maar wel genoeg kwaliteit om in alle vrolijkheid overeind te blijven. Dreamland heeft een afwijkende zang, de vervorming op de stem van Neil Tennant werkt verfrissend, maar het nummer klinkt gelijk meer als een doorsnee disconummer in plaats van als de Pet Shop Boys.

Naast de leuke tracks staan er ook wel erg voorspelbare en ronduit saaie tracks op dit album. You are the one, I don’t wanna en Only the dark halen niet het niveau. Met Burning the heater en Wedding in Berlin sluit het duo beter af. Burning the hearter heeft een akoestische gitaar als begeleidingsinstrument. Dat zou je niet verwachten in het elektronische idioom van de Pet Shop Boys, maar het werkt wel goed. Wedding in Berlin drijft wel op elektronische beats en bas. Neil Tennent en Chris Lowe verwerken snippets van The Wedding march (compositie uit 1842 van Felix Mendelssohn).

Hotspot van de Pet Shop Boys blijft overeind dankzij een paar ijzersterke tracks, die de zwakkere broeders afschermen.

Eindoordeel: 6,0