Petter Carlsen – The Sum Of Every Shade

The sum of every shade heet het nieuwe album van de uit het uiterste noorden van de poolcirkel in Noorwegen afkomstige, Petter Carlsen.

Petter Carlsen creëert zijn eigen unieke mix van progressieve rock en indiepop. Hij versmelt atmosferische zang met soundscapes en gitaarbegeleiding met een rafelig randje. De samenwerking met Daniel Cardoso (Anathema) heeft zijn sporen achtergelaten. Petter klinkt daarbij krachtig en recht voor zijn raap. met aanstekelijke melodieën en stevige stuwende begeleiding brengt hij de nummers regelrecht de huiskamer in.

The sum of every shade is een nostalgische trip, waarbij Petter Carlsen zijn ervaringen beschouwd sinds en terugkijkt. De verhuizing van Oslo naar het uiterste noorden van Noorwegen spelen daarbij tekstueel een rol. in Funny old life komt dit het sterkt tot uiting. Deze track kent een dramatische opbouw met afwisselende delen. Kristian Olstad heeft dit album geproduceerd en er doet een groot aantal muzikanten op mee. Ondanks de diverse instrumentalisten klinkt het album als eenheid. De liedjes zijn puntig en krachtig, geen enkel nummer overschrijdt de grens van vijf minuten.

Waar Petter Carlsen in Pages een delicate en dromende melodie neerzet, knalt Good news vanaf de eerste noten uit de startblokken. I love to see the world opent het album met het liedje dat het meest pop is. Samen met het gedreven en aanstekelijke Giraffes & elephants zijn dit twee tracks die blijven hangen. Dogs is daarentegen vooral atmosferisch. Een onheilspellende sfeer zet de toon van het adembenemende Beneath the snow.

Een lekker album om vaker op te zetten.

Eindoordeel: 8,5