RECENSIE: Christina Aguilera – Liberation

Met twee miniatuurtjes start Christina Aguilera haar nieuwste album Liberation. Het is een voorbode van wat de luisteraar op zich af krijgt. De titeltrack is een ouverture van het album, waarin geboorte centraal staat. Searching for Maria is een a-capella gezongen kinderliedje en dient als intro van Maria, de eerste volwaardige song van het album.

Op de soulvolle songs klinkt Aguilera doorleefder, soulvoller en volwassener dan ooit te voren. Door de vele interludes en sfeertekeningen tussendoor komt het album moeizaam op gang. Sick of sittin’ begint met een applaus en krijgt een live-gevoel mee. Dreamers is een halve minuut samples van kinderuitspraken met hun toekomstwensen. I don’t need it anymore is een minuut gospel. Op een album is dat allemaal wat te veel van het goede.

Sick of sittin’ is een funkende uptempo song met veel afwisseling. Zo wens je er meer op de plaat. Fall in line (een duet met Demi Lovato) is een ballad en één van de hoogtepunten op het album. Like I do (een duet met rapper Goldlink) slaat de plank mis met een voorspelbaar verlopend liedje. Accelerate (met Ty Dolla $ign en 2 Chains) klinkt ook te bedacht. Pipe (met XNDA) is daarentegen wel een geslaagde samenwerking, omdat het geluid van XNDA prima aansluit bij de stemming die Aguilera met haar stem oproept. Twice is een Aguilera-ballad in de beste zin van het woord.

Maria, Sick of sittin’, Fall in line, Twice, Masochist en Unless it’s with you zijn de steunpilaren van het album. Prachtige soul, funky begeleiding, sfeervol, prima productie, goede arrangementen en een heerlijke zangeres. De steunpilaren zijn echter niet sterk genoeg om dit album een tijdloze klassieker te maken.

Aguilera is beter bij stem dan ooit te voren, maar levert een onsamenhangend album af.

Eindoordeel: 7,5