RECENSIE: Lamont Dozier – Reimanigation

Lamont Dozier maakte onderdeel uit van het Holland-Dozier-Holland trio, dat verantwoordelijk was voor maar liefst 54 nummer #1 hits en samenwerkte met voornamelijk Motown artiesten als Marvin Gaye, The Supremes, Four Tops en Martha & The Vandellas. Op zijn vandaag verschenen album, Reimagination, geeft hij de oude hits een nieuw jasje.

In een lager tempo en zonder alle productionele opsmuck start Dozier dit album met Supremes medley. Het klinkt vertrouwd en toch anders. De akoestische liedjes worden vooral gedragen door de begeleidende piano. Het heeft iets weg van een croonende pianist in een café. Laat op de avond en de sfeer er goed in. Reach out, I’ll be there klinkt weer fris. Dozier weet goed op welke manier hij tot de basis moet doordringen.

Ook You keep me hangin’on, Reflections en I can’t help myself krijgen een smaakvolle nieuw jasje. This old heart of mine raakt de kern van het liedje. Er is weinig aan te merken op de uitvoeringen. Hooguit dat Lamont Dozier dezelfde stemming en dezelfde soort bewerking een heel album op alle liedjes toepast. Die consistentie maakt echter dat het album niet als een verzamelalbum beluistert, maar als een singer-songwritersalbum.

Oude wijn in nieuwe zakken, maar de kwaliteit van de wijn is uitstekend en de nieuwe zakken maken het echt weer opnieuw fris. Lamont Dozier is een onbekende legende en bewijst zijn status.

Eindoordeel: 8,0