RECENSIE: The Pineapple Thief – Dissolution

Dissolution is de opvolger van het in 2016 verschenen album Your wilderness. The Pineapple Thief bouwt al vanaf 1999 gestaag door aan een oeuvre. De Duitser Bruce Soord is de centrale man in dit progrock gezelschap.

De nummers op Dissolution zijn gedreven, dromerig met scherpe gitaaruithalen en stralen de warmte en spanning uit van een veenbrand. Onderhuidse spanning weet The Pineapple Thief op te bouwen en vast te houden. Met effectieve apotheosen komt de spanning eruit. Uncovering your tracks, All that you’ve got en Far below vormen het hart van dit album. Vanaf de opening bouwt het album zich zorgvuldig op. Op Far below lijkt de band het meest los te gaan.

White mist is het hoogtepunt op het album. Deze uitgesponnen song laat alle facetten van The Pineapple Thief horen. Een gedegen opbouw, dromerige zang, diversiteit in ritmiek en dynamiek, boeiende melodieën en een onmiskenbare climax. Ondanks het ontbreken van hitsingles blijven de nummers van The Pineapple Thief in je hoofd zitten.

Alweer een kwaliteitsalbum van The Pineapple Thief. Dat is geen toeval meer.

Eindbeoordeling: 8,0