Remy. – The Red Turtle: an alternative soundtrack to the motion picture

Remy van Kesteren heeft een eigen alternatieve versie van de soundtrack voor de film The Red Turtle gemaakt. Het is tegelijkertijd Remy’s eerste solo harp album.

De film The Red Turtle werd uitgebracht in 2016. De film kreeg een Oscar-nominatie voor ‘Best Animated Feature Film of the Year’ en won de ‘Un Certain Regard – Special Jury Prize’ op Filmfestival de Cannes. De film werd uitgebracht door de legendarische Studio Ghibli (bekend van ‘Spirited Away’, ‘Ponyo’) en geregisseerd door de Nederlandse animator, regisseur en illustrator Michael Dudok de Wit, die ook een Academy Award voor Best Animated Short Film won voor ‘Vader en dochter’ (2000). Michael Dudok De Wit maakte het artwork van deze alternatieve soundtrack.

Een album met harpmuziek is niet alledaags. De bijzondere sfeer die het instrument oproept voert de boventoon op het album. Remy van Kesteren creëert op dit album zijn eigen wereld vol klanken en kleur. De composities doen grenzen tussen muzieksoorten verdwijnen. Het ene moment waar je je in een klassieke compositie, om vervolgens jazz-achtige improvisaties te horen, weg te dromen op repetitieve minimalistische patronen of tempo’s die doen denken aan alternatieve elektronische muziek. Remy. houdt de composities spannend en afwisselend.

Dat de muziek filmisch is, lijkt een open deur bij een soundtrack. Echter voegt het hele klankpalet van de harp dat Remy laat horen een extra dimensie toe aan het filmische karakter. Het explosieve middendeel van Nowhere left to run is daar een mooi voorbeeld van. Walking across the Atlantic is daarentegen een dromerige track. Bij Waves domineert de doorgaande puls van de begeleidende pianist Reyn Ouwehand. Home is for the rich people is een vloeiende tokkelende melodie met veel arpeggio’s.

Een sfeervolle soundtrack met composities die ook zonder de filmbeelden werken.

Eindoordeel: 8,0