RECENSIE: AWKWARD i – KYD

AWKWRD i komt weer met een humoristische folkplaat, KYD. KYD is de opvolger van Everything on wheels uit 2011. Djurre de Haan is de man achter AWKWRD i. Achter de titel van het album, KYD, gaat een mooi verhaal schuil. De Haan vond het abstracte woord in een artikel van Vrij Nederland over gemeenschappen die zelfvoorzienend leven. Het verhaal ging over een moeder die het idee had om haar zoon, zodra hij oud genoeg was, zichzelf een naam te laten geven. Toen ze hem eindelijk vroeg, ‘hoe wil je heten?’, antwoordde hij simpelweg: ‘kid’. Want mensen noemden hem gewoon zo. De Haan paste slechts de schrijfwijze aan.

Het album begint al gelijk lekker met Milkshake funnelcakes. Beatles-achtige akkoord wisselingen en een opbouwende song. Grappige gezichtspunten en vertellingen gaan hand in hand, zoals in Happiest man at your funeral.

Het intro van Easy doet een beetje denken aan Someone that I used to know (Gotye), maar stapt daar snel vanaf. In dit nummer is George Harrison niet ver weg. Rock is de road tokkelt lekker door en kent een sterke afwisseling in arrangement door de zwaar aangezette delen. Silent disco is een schurende slepende ballad. Het is duidelijk dat AWKWRD i luistert naar veel verschillende muzieksoorten, want die invloeden maken dit tot een rijk album.

Ook in Haul away is de invloed van The Beatles in het akkoordenschema duidelijk hoorbaar. In Complicated two step lijkt er een schepje bovenop te gaan. De drums stuwen het nummer subtiel voort en melodielijnen zijn verleidelijk. Skinny Jeans klinkt heerlijk psychedelisch en de korte afsluiter Eureka maakt het album compleet.

KYD van AWKWRD i is een album vol folk met een twist. Juist die twist maakt het tot een goed album.

Eindoordeel: 8,0