REVIEW: Chris Rea’s Road songs for lovers

Chris Rea Road songs for lovers cover review

Chris Rea – Road songs for lovers

Sinds de diagnose voor alvleesklierkanker, waarbij Chris Rea de dood letterlijk in de ogen heeft gekeken, beloofde hij zichzelf om terug te keren naar zijn roots. Dat resulteerde in het uitstekende Dancing on the stoney road (2002). In dit milennium wisselen de geslaagde megalomane projecten (de 12 cd’s tellende The blue jukebox) zich af met kleinere en grote periodes van stilte. Road songs for lovers is het eerste album sinds 2011.

Dit album is een logische aanvulling op het oeuvre van Chris Rea. De plaat trapt af met Happy on the road, een typische Chris Rea mid-tempo rocker. Vele ballads zijn de ruggegraad van dit album en juist daarin ontbreekt het aan verassingen. Chris Rea is beter als de volumeknop omhoog gaat en de scherpte erin komt.

Money kent met een dreigende basloop en losse maar dwingende begeleiding een meer gespannen opbouw. Hier is het geluid en de scherpere hantering van de gitaar (zoals Stoney road) te herkennen en dat is prettig.  Moving on springt eruit door (weer) de begeleiding met blazers. The road ahead stampt flink door.

Echt spannend wordt dit album niet, maar de kwaliteit van het gebodene staat boven kijf.

Eindoordeel: 7,5

Releasedatum 29 september