REVIEW: Freek de Jonge – Koffers

Singer/songwriter Freek de Jonge kan zijn koffers pakken

Ook al staat Freek de Jonge meer bekend als cabaretier dan als singer/songwriter, inmiddels heeft hij een behoorlijk oeuvre op zijn naam staan. Freek heeft dertien liedjes van anderen gekozen, vertaald en bewerkt, en het album de titel Koffers gegeven.

Variërend van Chuck Berry’s Come On (in 1963 de debuutsingle van The Rolling Stones), dat hij vertaalde als Kom Op, Tammy Wynette’s Stand By Your Man dat nu zonder omhaal Blijf Bij Je Wijf heet, The Nashville Teens’ Tobacco Road die nu door de Schilderswijk loopt en Billy Holidays’ Strange Fruit dat is vertaald naar Wonderlijk Fruit (‘Dit is een vreemd en bitter gewas’). Het gevoel van de jaren zestig komt helemaal terug bij het luisteren naar deze liedjes en de interpretatie.

De teksten van de Jonge zijn spitsvondig en uitmuntend, de begeleiding is voortreffelijk en op papier lijkt het dus een plaat om naar uit te kijken. Helaas heeft de stem van Freek de Jonge dezelfde makke als die van Bob Dylan. Het “oude mannen geluid” is niet prettig om naar te luisteren en op deze plaat alom te horen.

De nummers op de plaat zouden toppers zijn in een cabaretprogramma, maar in deze uitvoeringen zijn ze dat niet op een Nederlandstalige popalbum. Dat is jammer.

Eindoordeel: 6,5