Josh Ritter was volledig opgeladen voor Gathering

Josh Ritter – Gathering

Gathering is alweer het negende studioalbum van Josh Ritter en de opvolger van het in 2015 verschenen Sermon On The Rocks. In zijn eigen woorden voelde Ritter zich volledig opgeladen en helemaal klaar om zichzelf los te maken van de verwachtingen die hij zelf en anderen hadden. Laten we duidelijk zijn: Josh Ritter maakt de verwachtingen helemaal waar.

Een sacrale opening met een acapella kleine song, Shaker love song (Leah), traditioneel met een singersongwritersong Showboat en onrustig rammelend in Friend of mine. In de eerste drie songs zet Ritter de sfeer neer die hij in de andere nummers verder uitwerkt. When will I be changed zet een rustiger deel van de plaat in. Met Train go by wordt die mooie sfeer vastgehouden. Dreams is een hoogtepunt op het album, de gejaagdheid en schilderachtige sfeer van de voorgaande ballads worden gecombineerd.

Interlude is een afwijking van het voorgaande. Deze vreemde eend in de bijt vormt de inleiding tot de country van Cry softly. In Oh Lord (part 3) lijkt het alsof Paul Simon een track aan Graceland in de stijl van That was your mother heeft toegevoegd. Deze stijl klinkt in de uptempo songs op dit album vaker door.

Josh Ritter lever een plaat af voor de liefhebbers van singer-songwriters met meer pit.

Eindoordeel: 8,0