Liam Gallagher – As you were

Liam Gallagher

Liam Gallagher – Wall of Glass

“Vijf goede nummers te weinig kwaliteit voor heel album.”

Oasis, Beady Eye en nu solo. De sound van de muziek verschilt niet zo heel erg veel. Ook solo trekt Liam Gallagher een gitaargedreven geluidsmuur op. In Oasis leverde Noel de beste composities aan. De onderlinge spanning tussen de broers Gallagher zorgde uiteindelijk voor de breuk. Beady Eye bleek slechts twee albums lang te bestaan met een lager artistiek en commercieel niveau. Kan Liam Gallagher zich daarvoor revancheren?

De composities van Liam zijn bij vlagen in ieder geval beter dan we gewend zijn van hem. De opener Wall of glass lijkt zo van een Oasis-album gehaald te zijn. Daarna is het tweede nummer Bold een prachtige song. Op de andere goede tracks zijn The Beatles nooit ver weg. Paper crown lijkt bijna op een onterecht vergeten McCartney-song. En For what it’s worth klinkt evenwichtig en volwassen. You better run klinkt gejaagd en gedreven.

De vijf genoemde nummers zouden een EP van hoge kwaliteit opleveren. De andere nummers op het album leunen vooral op de sound en de karakteristieke stem van Liam Gallagher, maar dat alleen levert helaas geen memorabele songs op. De uptempo songs zoals I get by zijn dan de prettige liedjes. Het klinkt wel lekker en meezingen kun je de teksten ook snel, maar dat zal na een aantal draaibeurten slijten. In de teksten geeft Gallagher ook blijk van het repertoire van The beatles uit zijn hoofd te kennen. De referenties aan titels van nummers van The Beatles in de teksten komt wat gemaakt en vergezocht over.

Op de foto’s in het boekje is wel duidelijk dat Liam steeds meer op zijn oudere broer Noel gaat lijken. Nu nog als componist, dan komt het misschien wel goed met de volgende albums.

Over broer Noel gesproken, laat juist hij binnenkort zijn derde solo-plaat uitbrengen…

Eindoordeel: 7,5