RECENSIE: Marillion – Brave
De eerste acht albums van Marillion worden heruitgegeven door EMI. Het album Brave is het derde album met Steve Hogarth als zanger. De heruitgave is in twee edities verkrijgbaar. Een luxe verpakking met 4 cd’s en een Blu-ray en een box-set met 5 LP’s. Naast de reguliere uitvoering van het album is er een nieuwe remix (door Steven Wilson) en de integrale live opnames van het concert op 29 april 1994 in de Parijse La Cigale, toegevoegd.
Het herziene artwork is indrukwekkend. De subtiele wijziging in kleurstelling geeft de hoes een eigentijdse uitstraling. Verder valt ook de helderheid en het dynamische contrast van de remix door Steven Wilson op. De oorspronkelijke remix door Dave Meegan klinkt door deze vergelijking ietwat gedateerd. Dit is echter zeer subtiel en vooral voer voor audiofielen en precisie luisteraars. Jammer van deze heruitgave is dat het bijgevoegde concert al eerder deels verscheen op Made again, een live album van Marillion uit 1996.
Het album zelf heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Brave was een meesterwerk, Brave is een meesterwerk. Onmiskenbaar was dit in 1994 de terugkeer van Marillion naar de symfonische roots. Centraal staat een onbekend meisje dat op de brug staat, klaar om er vanaf te springen. Marillion schetst de hulpeloosheid en desolate verlatenheid. Van het lege gevoel van de consumptiemaatschappij in Hollow man en Alone again in the lap of luxery tot aan de problemen in relationele sfeer en in de liefde in Hard as love. Paper lies valt iets uit de toon, door het stevige karakter van de song en de kritiek op pers en media die duidelijk weerklinkt. Het titelnummer Brave is een verstilde dramatische compositie waarin wanhoop, moed, bewondering en innerlijke kracht op schitterende wijze samen komen. De hoop de spreekt uit afsluiter Made again maakt al het zielenleed in de voorgaande nummers weer dragelijk.
Helaas zijn de extra’s wat magertjes (dat kost punten in het eindoordeel), maar dit album herbevestigd zijn status als meesterwerk op indrukwekkende wijze.
Eindoordeel: 8,0