REVIEW: Nits ouderwets vernieuwend en artistiek op nieuwe plaat

review NIts - Angst

Nits – Angst

Bijna onherkenbaar klinken Nits in de opening van hun nieuwe album angst. De verpakking ademt nostalgie uit, zowel de hoes als het boekje met oude foto’s. Ook de titels van de songs hebben een nostalgische inslag met titels zoals Radio Orange en Lits-Juneaux. Ook al blikken de teksten terug op een vervlogen tijd, de muziek van Nits is allesbehalve nostalgisch. De continue drang naar experimenten en kunstzinnige muziek is de rode draad in het oeuvre van Nits. Angst is daar geen uitzondering op.

Henk Hofstede is met zijn specifieke herkenbare stemgeluid bepalend. De virtuoze Robert-Jan Stips heeft ook al een uit duizenden te herkennen geluid. De prepared drumset en Electronics van Rob Kloet is geeft een opvallende andere wending aan het groepsgeluid. Niet eerder klonk de groep zo verstilt en gejaagd tegelijkertijd. Alsof niet alleen het ‘prepared’ van John Cage is afgekeken, maar ook het gebruik van stilte.

De electronische puls jaagt Lits-Jumeaux voort. Het Two sisters begint met ‘How can we fall asleep, how can we close our eyes, when the world’s on fire’ slechts begeleid door een electronische statische toon. Dreigender klinken Nits niet. Drie kwartier houdt de groep de aandacht moeiteloos vast. Aan het einde schrik je op (Nu al afgelopen?) en merk je dat de tijd toch sneller is gegaan dan gedacht.

Nits ‘Weiter geht es nicht’. Een topplaat.

Eindoordeel: 9,0

Releasedatum: vandaag! Wil je de cd bestellen? Klik dan op de link hieronder.