Robert Plant – Carry fire

Vakman bewijst in vorm te zijn

Het vakmanschap druipt af van Carry fire van oude rot Robert Plant. Natuurlijk blijft hij altijd de zanger van Led Zeppelin, maar hij zet solo nu al jarenlang een reeks indrukwekkende albums af.

De opener The May Queen laat een bevlogen plant horen. Opgejaagd en ingetogen tegelijkertijd bouwt het nummer zich op. De spanning blijft aanwezig met de broeierige gitaarklanken op New World… om in het dromerige Season’s song een rustpunt te vinden.

Dance with you tonight is melancholiek. Robert Plant weet de onderhuidse spanning op te voeren. A way with words staat bijna stil. De dreigende uitbarsting lijkt nooit ver te zijn. Deze komt niet donderend binnen, maar met een subtiele opbouw in het arrangement. Oosterse invloeden zijn hoorbaar op het titelnummer Carry fire.

Bones of Saints is eigenlijk een te eenvoudige rocker voor Plant in deze vorm. Wat een lekker nummer is dat met een opzwepende herhaalde riff in de begeleidende gitaar. Keep it hid broeit weer en hier horen we duidelijk waar het Nederlandse My baby inspiratie heeft opgedaan. Bluebirds over the mountain is een herkenbare Robert Plant hinkende rocksong met een scherp randje. Heaven sent sluit dit prachtige album op trage broeierige wijze af.

Robert Plant is nog steeds in vorm en staat op een grote hoogte. Een album als een veenbrand. Het smeult en vlamt af en toe gevaarlijk op.

Eindoordeel: 9,5