REVIEW: The National – Sleep Well Beast

The National - Sleep Well Beast

The National – Sleep Well Beast

The National klinkt op Sleep well beast vertrouwd, maar toch iets anders. Een subtiele revolutie op deze plaat, subtiele doorontwikkeling gekoppeld aan radicalere keuzes. Met name de toevoeging van elektronische geluiden maakt dat Sleep well beast zich onderscheid van het eerdere werk.

Nobody Else Will Be There is de opener. Bezwerend praatzingt Matt Berninger op zijn kenmerkende manier de teksten. Hij boeit je en onwillekeurig ga je als vanzelf dichterbij de boxen zitten om geen woord te hoeven missen. De subtielere toevoegingen hoor je vooral in nummers zoals Walk it back en Carin at the liquor store. Bleepjes en vocale samples maken de songs nog intiemer.

De eerste verrassing komt in de tweede song. Day I die heeft een heerlijke ritmische gelaagdheid en daarboven een grootse gitaarmelodie. Echt los gaat The National op Turtleneck. Niet meer fluisteren en ingehouden dreiging, maar als een garagerockband flink rammelen. Op I’ll still destroy you zou een gastrol van Thom Yorke niet vreemd zijn. Het titelnummer Sleep well beast sluit de plaat af en is een samenvatting van alle veranderingen die The National laat horen op dit album.

The National boeit als vanouds, maar er is genoeg nieuws te horen om nog allerter te luisteren. Is er een prijsnummer aan te wijzen op deze plaat? Ja en nee. Niet eentje, maar wel twaalf. Goede plaat? Twaalf maal ja.

Eindoordeel: 10