REVIEW: U2 – Songs of experience

U2 als herboren op nieuw album

Een nieuw album van U2 is een grote release gedurende een jaar. Met voorganger Songs of innocence zat U2 flink mis in de campagnestrategie. Dit maal dus geen gedwongen cadeau via de Apple store. Kritiek op de band komt inmiddels uit allerlei hoeken, recent ook met de Paradise Papers. De voorgaande keren dat er veel kritiek was op de band, kwam U2 sterker uit de strijd (denk aan de albums Achtung baby en All you can’t leave behind). Is dat met Songs of experience ook het geval?

Love is all we have left is een prima opener van de plaat. Stemvervorming geeft Bono een moderne sound. Deze effecten worden alleen in dit nummer gebruikt. In Lights of home vliegen de lekkere riffjes van the Edge je om de oren en klinkt Bono zuiver, helder en open. You’re the best thing about me was ons al vooruitgesneld en geeft ook een open, ruimtelijke en heldere sound. Met name de drums zijn aangenaam in het geluidbeeld geplaatst. U2 stampt en rockt lekker door.

American soul geeft een spiegel op de Amerikaanse maatschappij. De zin “This is a dream the whole World owns” geeft aan hoe Bono de Amerikaanse droom aan de wereld verbind. Het nummer zelf is U2-rock in optima forma. “You are Rock and Roll” zingt Bono en legt duidelijk het verband met Volcano van Songs of innocence. Red flag day klinkt als U2 in zijn hoogtijdagen. Zal Bono tijdens concerten tijdens dit nummer een rode vlag dragen in plaats van een witte?

The blackout klinkt bijna als een garagerocker. Zo wil je U2 vaker horen. gedreven en met hervonden urgentie. Op ieder liedje gebeurt wel iets dat de aandacht trekt, zodat deze plaat niet snel zal gaan vervelen. Op de reguliere editie van Songs of experience sluit 13 (there is a light) het album af. De eerste plaat uit dit tweeluik wordt afgemaakt zo lijkt het. 13 (there is a light) is het tweede deel van A song for someone. Op de special edition staan vier extra tracks. Deze doen wat afbreuk aan het album als geheel. Jammer dat niet gekozen is om deze op een tweede schijfje erbij te leveren.

Bono zingt helder en gedreven, The Edge is in vorm met scherpe riffs en galmende gitaarklanken, Adam Clayton bast stuwend en Larry Mullen jr. stampt heerlijk door. Met het uitstekende songmateriaal klinkt U2 weer fris en als herboren.

Eindoordeel: 9,0