Rick Wakeman – The Red Planet

Met statige orgelklanken begint Rick Wakeman zijn nieuwe album The red planet. De toetsenist is vooral bekend door de albums die hij met Yes maakte.

De bombastische start met het bijna zes minuten durende Ascaeus Mons laat goed horen waar Wakeman voor staat: ouderwetse symfonische rock. Virtuoze stukjes en mooie melodieën wisselen elkaar af in Tharsis Tholus. Arisia Mons rockt lekker weg en klinkt toegankelijk en ruimtelijk. In The North Plain heeft Rick Wakeman een funky bass en een gitaar met een stevige rockriff toegevoegd, waardoor het een prettig stuwende rocksong wordt. South pool is daarentegen bijna een tune van Jean Michel Jarre.

Het 10 minuten durende Valles Marineris sluit het album af. De lange opbouw met afwisselende delen geven Rick Wakeman ruimte om alle verschillende aspecten van zijn muziek langs te laten komen. Geen enkele regel tekst op dit album maakt het niet tot een saai album. Wakeman zoekt afwisseling en schrijft evenwichtige composities, die niet vervelen. De virtuoze stukjes waarin Wakeman zijn vingervlugheid demonstreert, zijn soms wel wat te veel van het goede.

Mooi album voor liefhebbers van symfonische rock, zoals op de oudere platen van Yes gespeeld werd.

Eindoordeel: 7,0