Rufus Wainwright – Unfollow the rules

Met Unfollow the rules levert Rufus Wainwright weer eens een echt singer-songwriters album op. Zijn zwierige barokke stijl klinkt als vanouds.

Vanaf de opener Trouble in Paradise geeft Rufus Wainwright zijn visitekaartje af. Zijn keuze voor melodieën en akkoordenwisselingen verraden zijn liefde voor opera en klassieke muziek. Rufus Wainwright ontstijgt de eenvoudige melodie. In titelsong Unfollow the rules bouwt hij vanuit een rustige start naar een rijk georkestreerd en geschakeerd hoogtepunt.

Ook de meer eenvoudige nummers krijgen ruimte, zoals het gedreven Damsel in distress. Wainwright laat zien dat hij zijn moeilijkere melodieën in opgewekte nummers laat klinken alsof ze heel natuurlijk zijn. De arrangementen zijn over het gehele album met strijkers en achtergrondkoren uitgekiend. Het rustige Early morning madness is een hoogtepunt op de plaat.

Opvallend is dat Rufus Wainwright zijn album opdeelt in drie “actes”. Op de LP versie correspondeert dit met de plaatkanten. Op de CD-versie beluisterd het album als één mooi uitgebalanceerd geheel en is er op het gehoor geen sprake van “actes”. Ook de twee opgewekte Franstalige bonustracks (Haine en Piece a vivre) klinken als natuurlijke afsluiters.

Prima album met veel te genieten.

Eindoordeel: 9,0