Steven Wilson – The future bites

Eindelijk ligt dit album in de (nu nog gesloten) platenwinkels. The future bites stond oorspronkelijk al maanden geleden gepland, maar werd door de coronapandemie flink vertraagd. Steven Wilson vindt zelf dat “Vreemd genoeg, hoewel het album werd geschreven en opgenomen voor de pandemie, hebben recente wereldgebeurtenissen het album nog relevanter gemaakt voor onze tijd.”.

Unself is een atmosferische start van het album, het tweede nummer Self knalt er na iets meer dan een minuut overheen. Steven Wilson laat zien hoe ieder mens zichzelf centraal stellen, van zelfhulp tot zelfgeobsedeerd, allle vormen van zelf benoemd de voormalig voorman van Porcupine Tree. De koortjes en opdrijvende poppy en funky gitaar aan het einde van dit nummer zetten de toon voor de rest van de plaat.

Het consumerende gedrag van mensen is het onderwerp in het kritische Personal shopper (de officiële audio video staat al 10 maanden online). Het falsetto ‘Buy now, buy now’ wordt inhoudelijk versterkt door Elton John die zijn persoonlijke boodschappenlijst voorleest. Wilson laat horen hoe absurd mensen consumeren. Op de 12 things I forgot klinkt Wilson meer mainstream dan ooit. Follower is ruw en minder gepolijst. Wilson rockt met een vervormde gitaar en het nummer krijgt een scherpe rand door de toegevoegde electronika.

De achtergrondkoortjes eisen ook een belangrijke rol op. In Self, Eminent sleaze en Personal shopper zwepen de achtergrondkoortjes niet alleen de muziek op, maar geven ze ook een extra harmonische laag. Count of unease sluit het album af. Samen met King ghost is Steven Wilson het meest sferisch. De uitgesponnen zinnen en melodieën in Count of unease komen harder binnen dan de ironische cynische benadering. Het tellen van onbehagen laat Wilson ook als een groeiend onbehagen voelen.

Steven Wilson klinkt toegankelijker dan ooit tevoren. Scherpe rockliedjes met inhoud. Deze plaat moet je kopen! Buy Now!!!

Eindoordeel: 10

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Buy now, buy now, have a better life
Close out transactions without remorse
Apply for credit, it’s your given right
Buy it all then buy some more

Buy for comfort, buy for kicks
Buy and buy until it makes you sick
Buy for England, buy it all
Buy online and in the shopping mall
Sell it on then buy it back
Buy the shit you never knew you lacked
Buy the update to compete
Buy the things that make your life complete

(tekst: Steven Wilson – Personal shopper)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen