Sting – My songs

Na twee albums met nieuwe muziek in korte tijd, komt Sting nu met een soort “Best of”-album, maar toch net niet. My songs is het nieuwe album en op deze plaat staan veel bekende hits van Sting, maar niet in de bekende uitvoering. Sting nam de nummers opnieuw op met de ervaring die hij inmiddels heeft opgebouwd.

De nummer klinken helderder, moderner en toch gewoon uit duizenden herkenbaar. De muziek is ook naar beneden getransponeerd en soms zijn de melodielijnen iets aangepast. Sting hoeft daardoor niet het hoge register van zijn stem aan te spreken. Het maakt de zanglijnen meer natuurlijk en ontspannen, zoals bij So lonely. Alsof de tand des tijds de overbodige toevoegingen van de nummers heeft afgeschaafd. Brand new day, If I ever lose my faith in you en Demolition man zijn opgefrist en zijn transparanter geworden.

Natuurlijk ontbreken Message in a bottle, Walking on the moon en Englishman in New York niet. De vreemde base-drum break in Englishman in New York past in deze uitvoering beter bij de beats en drums die in de rest van het nummer gebruikt worden. De toevoeging van verkeersgeluiden maken het wel weer tot een contrast met de rest van het nummer. Opmerkelijk is dat Roxanne er in een live uitvoering op staat. Subtiel zijn de veranderingen in de arrangementen en in de instrumentatie.

Tijdloze hits is een fris nieuw jasje gestoken door een topmuzikant, voegen niets extra’s toe aan zijn indrukwekkende oeuvre. Voor het beluisteren van de grote hits in originele versie kun je beter een verzamelaar van Sting en/of The Police aanschaffen.

Eindoordeel: 8,0