Sting – The bridge

De laatste paar jaar is Sting ongekend productief. The bridge is zijn nieuwe studioalbum en opvolger van Duets.

Met Rushing water trapt Sting het album energiek af. Het nummer zou zo van Ten Summoner’s tales af kunnen komen. De single If it’s love is een erg blije song. De verhalende en beeldende teksten getuigen van humor. De beat speelt in de eerste vier nummers een duidelijke rol. De melodieën worden voortgestuwd, maar blijven soepel met een swingende timing om de baslijnen heen kronkelen.

Dat For her love vaag iets weg heeft van Shape of your heart, met name in de gitaarbegeleiding, vergeef je Sting. De invloed van de klassieke componist John Dowland is terug te horen in het titelnummer. Al op het album Songs from the labyrinth speelde Sting nummers van deze componist en nu lukt het hem om deze stijl in zijn eigen composities terug te laten klinken. In Captain Bateman, The bell’s of St. Thomas en The bridge is deze invloed het meest duidelijk terug te horen.

Op de luxe uitvoering van het album sluit af met jam genaamd Captain Bateman’s basement en de verrassende cover van Otis Redding’s (Sittin’ on) The dock of the bay. Een lekkere afsluiten van een zeer afwisselend album.