Susanna – Baudelaire & piano

De opvolger van Garden of earthly delights van Susanna heet Baudelaire & piano. De titel van dit album verraad onmiddellijk de inhoud. Susanna zingt vertaalde teksten van de Franse dichter Charles Baudelaire (1821-1867) en begeleidt zichzelf daarbij op de piano.

Het album komt wat moeizaam op gang met The dancing snake, omdat de pianobegeleiding erg statisch akkoorden laat horen. Gelukkig is dit euvel na de eerste track verholpen en zijn de arrangementen veelzijdiger en speelser. De stemming is soms dromerig, soms melancholiek, soms soulvol en soms expressief. De tien nummers op het album zijn bijna kleine schilderijen en Susanne geeft ze de juiste kleuren mee. Het helpt dat de vertaalde teksten erg goed werken en de piano en zangstem de juiste sfeer weten op te roepen.

Less is more‘ gaat voor Susanna op. Door de liedjes in de kern te vertolken, zonder veel instrumenten, maakt de luisterbeleving intens. Longing for nothingness, The enemy en The harmony of evening zijn prachtige nummers. In The vampire klinkt Susanna bewust en scherper, wat een mooie afwisseling geeft. Met The ghost sluit Susanne het album af. Het is goed te horen dat Susanne op de grens van singer-songwriter en klassieke muziek zit, want dit album is bijna een liedcyclus zoals bijvoorbeeld Schubert’s Winterreise.

Susanne brengt hoogstaande liederen en laat horen dat ze nog meer kan dan dat ze bij haar vorige album al liet horen.

Eindoordeel: 9,0