Susanna – Elevation

Het nieuwe album van Susanna, Elevation, volgt het eerder uitgebrachte Baudelaire & piano op. Susanna omschrijft het zelf als ‘een tijdreis door verschillende creatieve dimensies’.

Elevation is ook een echte reis met veel diverse invalshoeken. Alchemy of suffering geeft als opener de sfeer van gevoelige piano gedreven dromerige singer-songwriter liedjes. Aan het einde klinkt echter de verrassende elektronische vervorming. Ciel BrouillĂ© klinkt sacraal en gewijd door de lang uitgerekte stabiele bas. Het derde Rose-pale dawn klinkt als een soundscape vol dissonante klanken. Een geciteerd gedicht is in L’Aube spirituelle de basis, waarbij de geluiden doen denken aan een moderne klassieke componist.

De verschillende sferen van het eerste kwartet nummers wordt gedurende de andere nummers verder uitgebouwd. De titeltrack Elevation is een meeslepende pianogedreven song met een prettige melodie. Opvallend zijn de vele vogelgeluiden die ook dit nummer doorspekken.

De diversiteit maakt het geen eenvoudig album om te luisteren. Voor de luisteraar die bereid is moeite te steken in het doorgronden van de muziek is dit een album om de tanden in te zetten en de muzikale rijkdom in meerdere luisterbeurten steeds verder te ontrafelen.