Susanna & the Brotherhood of Our Lady – Garden of Earthly Delights

Dromerige samenzang en gedoseerde begeleiding kenmerkt het geluid van Susanna & the Brotherhood of Delight. Het werk van de Nederlandse schilder Jeronimus Bosch vormt het uitgangspunt van dit kleurrijke album.

De dromerige ruimtelijke begeleiding van The Brotherhood of Our Lady (vernoemd naar het illustere Lieve Vrouwe Broederschap dat schilder Jeronimus Bosch steunde) passen goed bij de stem van Susanna. De muziek voert je weg in een andere dromerige wereld. Susanna ontregelt de liedjes op de juiste momenten. Zo ontspoort Wayfarer op het einde door elektronische ruis en bliepjes. In Ship of fools en Ecstacy  lijkt Susanna op een hedendaagse Kate Bush met een vleugje Joanna Newsome.

Vervreemdend en vervormend klinken de pianoklanken en zang, soms met flinke echo. Het duister, spiritueel, licht en donker, goed en kwaad, hemel en hel, Susanna verklankt het op dit album. Haar heldere stem zingt de bezwerende formules op intrigerende wijze. De verwijzingen naar schilder Bosch zitten niet alleen in de teksten, maar vormen een totaal klankbeeld. Beautiful life klinkt beeldschoon en verstild.

City of hope doorbreekt de dromerigheid. Ze doorbreekt telkens op de juiste momenten de vaste patronen op het album met nieuwe elementen. De saaiheid wordt vermeden en de samenhang van de nummers blijft. Met Gathering of birds sluit Susanne het album af met een waarschuwing “There’s a flood coming. Be aware!

Susanna brengt een gewaagd kunststukje uit op plaat en slaagt erin de luisteraar op het puntje van de stoel te houden. “Dit album komt op 22 februari uit. Wees gewaarschuwd!”

Eindoordeel: 8,5