The World of Dust – Samsara

Het vijfde album van The World of Dust is een samenwerking tussen Bilthovense muzikant en collagekunstenaar Stefan Breuer en de Amerikaan Todd Tobias (Guided By Voices, Robert Pollard). Ze werkten al eerder samen op Womb Realm (2015), dat Tobias van een smaakvolle, spaarzame keyboardinstrumentatie voorzag. Op Samsara neemt hij echter de gehele instrumentatie voor zijn rekening. In het schemerige universum van Tobias’ geluiden is er veel ruimte voor de intieme en melancholische overpeinzingen van Breuer. Samen hebben ze een bescheiden lo-fi slaapkamerpopplaat gemaakt van grote schoonheid.

De songteksten zijn geraffineerd, direct en persoonlijk. Vaderschap (“you were born into our arms”) en Breuers soms haperende mentale en fysieke gesteldheid en de koortsachtige zoektocht naar rust. Bij vlagen komt de tekst sacraal uit de speakers. Met donkere en soms breekbare stem imponeert Breuer. De begeleiding is stemmig en vormt een afgerond geheel met de zang. Veel nummers duren erg kort; Naked science, Worms of the mind, Space shelter, Bubble, Drunken lizard, Citadel en Glowing hadden best langer mogen duren. Uitgesponnen melodielijnen passen moeilijk in songs van rond de twee minuten. Het gevoel dat het verhaal nog niet vertelt is, maar het liedje al afgelopen bekruipt je daardoor.

Tarot heeft een verrassende melodische begeleidingslijn, die de dromerige kant benadrukt. Space shelter wordt begeleid door een akoestische gitaar en is een mooi miniatuur. Yellow fangs vangt ook mooie melodische lijnen in een groter gearrangeerde song. Naked science en Space shelter zijn parels van songs. Sand dune monster is een kort muzikaal intermezzo, waarbij de titel de fantasie prikkelt. Pure land heeft ook de sublieme melodische lijnen die kenmerkend zijn voor de liedjes op dit album. De zang en muziek doet een beetje denken aan een kruising tussen Adrian Crowley en The National.

Samsara biedt een ijkpunt van pure sereniteit in een stressvolle, complexe wereld. Een mooi, ingetogen en donker album voor de late uurtjes.

Eindoordeel: 8,5

(releasedatum: 1 maart 2019)