Trijntje Oosterhuis – Trijntje zingt Vrienten met Vrienten

Trijntje Oosterhuis en zoon Xander Vrienten eren met dit album de vorig jaar overleden Henny Vrienten. De liedjes van Henny Vrienten kennen we van Doe maar, vele films en series en een aantal solo-albums. Trijntje Oosterhuis benadrukt de laatste drie solo albums van Henny Vrienten.

Die albums van Henny Vrienten, En toch…, Alles is anders en Tussen de regels, waren intiem en bevatten vele persoonlijke teksten. Henny Vrienten hield de liedjes klein, intiem en veelzeggend. Trijntje pakt dit anders aan. Ze pakt flink uit en trekt de vocale registers bij tijd en wijle flink open. Ze zwiert door de liedjes heen. Zander Vrienten (zoon van Henny) speelt bas. Het Residentie Orkest speelt een begeleidende rol en krijgt minder ruimte om de kracht van het orkest te benutten. Deze bandering laat een andere kant van de nummers horen, waarbij de liefde voor de liedjes van Henny Vrienten te horen is.

De andere benadering is interessant, maar maakt de nummers minder gelaagd, minder intiem en minder spannend dan de originele liedjes. Duidelijk is te horen dat de kracht van de composities zo groot is dat de nummers de andere benadering kunnen hebben. Kwestie van smaak welke benadering de voorkeur heeft. Al met al een mooi eerbetoon aan een van de grootste songwriters van ons land.