Vreemde Kostgangers – Mist

‘Na de laatste bladzij schemert de eeuwigheid’. De tekstregels in de derde track van Bladzij na bladzij lijkt dit laatste album, Mist, van Vreemde Kostgangers samen te vatten. Het derde studioalbum van Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot zal ook het laatste album zijn.

Het album kan niet los gezien worden van het overlijden van Henny Vrienten en de ALS waar George Kooymans aan lijdt. De teksten komen harder aan met die wetenschap. De herfst van het leven klinkt in iedere regel door. Deze drie hebben een leven achter zich en daar verschuilen ze zich niet voor. Het tonen van die kwetsbaarheid en vergankelijkheid maakt dit album ijzersterk. Het album is in liefdevolle herinnering opgedragen aan de overleden Henny Vrienten en nadrukkelijk staat genoemd dat het afronden van dit album zijn wens was.

In Ik speel gitaar en Fender Strat laten Boudewijn de Groot en George Kooymans hun liefde voor de gitaar blijken. Het verschil in benadering tussen beide is te horen. George Kooymans bezingt zijn geliefde gitaar met jongensachtige passie in een uptempo rocknummer. Boudewijn de Groot geeft de tekst over zijn gitaarspel een diepere laag. Henny Vrienten vertelt beeldend in Niet wederzijds en Tijd tekort. Zijn prachtige melodieën bevatten zijn herkenbare handtekening.

In dertien tracks vatten de Vreemde Kostgangers het ouder worden in tekst en muziek. Een album met vele lagen en schitterende liedjes.