Waltzburg – Cut the wire

Cut the wire is het debuut van het Nijmeegse vijftal Waltzburg.

Met een speelse eigentijdse “jaren tachtig” riff opent Gator het album. Waltzburg klinkt dansbaar, lichtvoetig en hoekig. Ages heeft een duidelijke beat en drive. De sound en feel van Waltzburg doet vaag denken aan Go back to the Zoo, maar is minder strak geproduceerd. Friends is ook al zo’n lekker in het gehoor liggend vrolijk dansbaar nummer.

Op dit album zijn tekst en muziek in een gezonde spanning met elkaar. De teksten zijn alles behalve onbezonnen en gaan ze vooral over wikken en wegen, knopen doorhakken, keuzes maken en richtingen inslaan. De muziek klinkt onbezonnen, lichtvoetig, speels en dansbaar. De songs zitten goed in elkaar en klinken vertrouwd.

Exhale start ingetogen om later uit te bouwen. De afwisseling in dit nummer versterkt de compositie. Afsluiter Eyes shut kent een gestage opbouw. Waltzburg laat horen dat ze weten op welke manier je spanning vast kan houden in een nummer. Oklahoma valt op door de stille bridge, waarna de beat weer aanstekelijk wordt ingezet. Door het gebruik van de synthesizers klinkt de muziek als new wave. Het zou niet verbazen als de vijf muzikanten geluisterd hebben naar bands zoals Orchestral Manoeuvres in the Dark, Talking Heads, Talk Talk en Propaganda.

Waltzburg levert een uitstekend debuut af met Cut the wire. Het potentieel van de band komt duidelijk naar voren. Op naar de podia en het vervolg!

Eindoordeel: 8,5