Wolf Vanwymeersch – The early years

De Belgische singer-songwriter Wolf Vanwymeersch (Waldorf, The Van Jets, Elephant) brengt zijn eerste solo album uit met de titel, The early years. Met de nummers blikt hij terug op zijn leven.

In opener The hog zingt hij over zijn jeugd. Wolf klinkt nostalgisch en kijkt vol liefde terug. Gelukkig heeft Wolf Vanwymeersch een grote fantasie. In On a sunday afternoon (in everyday life) komen de denkbeeldige karakters in zijn tekst en maken het verhaal minder idyllisch. De instrumentatie van met name de toetsen verraadt het speelplezier en de humor, terwijl het gehele album een schaduw over zich heen heeft van afscheid en dood.

Het album is een maand na het overlijden van zijn vader afgerond. Vooral op I’m wide awake is dat goed te horen. In I’m wide awake citeert Wolf Vanwymeersch een stukje van Waldorf’s Besser, een nummer dat ook over zijn vader ging. Wolf verloochent zijn roots niet en eert ze op een waardige manier. De combinatie van akoestische gitaar, bespeeld zonder plectrum en elektronische instrumenten is een bijzondere combinatie die goed werkt bij de stemmige songs van Wolf Vanwymeersch.

De bijzondere overgang in When you’re old and grey and full of sleep maakt dat nummer tot een hoogtepunt. De traag voortslepende melodie, waar de vermoeidheid vanaf straalt wordt begeleid door een springerige synthesizer. Tot de springerige begeleiding het overneemt en het nummer transformeert in een uptempo song met een elektronische beat, waarbij het lijkt op een compositie van Kraftwerk.

Waar The early years vaak de titel is van een album dat uitgebracht wordt met inferieure opnames uit de begindagen van een zeer succesvolle solist of groep, is deze The early years van Wolf Vanwymeersch een heerlijk aantrekkelijk album van een ervaren singer-songwriter.