Yard Act – The overload

Yard Act is een band uit Leeds. James Smith (zang, teksten), Ryan Needham (bas), Sam Shjipstone (gitaar) en Jay Russell (drums). Met The overload maakt de band zijn debuut.

Titelnummer The overload heeft een aantrekkelijk refrein met een drijvende brutaal klinkende begeleiding. Ongepolijst bluft het viertal zich door het nummer heen en dat gaat ze goed af. Het viertal is een kwartet lefgozers zonder al te veel muzikale vaardigheden. Toch werken de nummers en de muziek. Ten eerste door de herkenbare en snel meezingbare refreinen. Ten tweede door de aanstekelijke en overtuigende manier waarop Yard Act de nummers neerzet. Ten derde door de gunfactor die de underdog heeft.

De muziek van Yard Act laat zich het best omschrijven door Post-punk of Indie rock. De band doet soms denken aan Kaiser Chiefs en Kasabian. Sociale thema’s komen in de teksten telkens terug. ‘I want to be relevant’ klinkt het in The incident. Het verschil tussen rijk en arm (Payday, Rich) in het huidige Engeland is een bron van inspiratie voor Yard Act.

De jachtige spreekzang in de coupletten en de ruw gezongen refreinen vormen een contrast. Intussen is het muzikaal lekker springerig. Het wat lomere ‘pa-pa-pa’-refrein in Land of the blind neigt al snel tot meezingen. De zang in Quarantine the sticks klinkt bij vlagen ronduit vals.

Dit bandje kan zich de komende jaren nog flink ontwikkelen, maar zet nu een rauw debuut neer.