You and the Blue – White

Marc Wessel en Stefan van Rijn vormen samen You and the Blue. Het duo uit Rijnsburg heeft een eerste EP uitgebracht, White.

Op opener I’ve been waiting maken we kennis met een helder open geluid. Het ritme is niet alledaags, maar klinkt wel erg toegankelijk. De zang klinkt helder, waardoor teksten goed te horen zijn. I’m doing fine, was al eerder uitgebracht als losse track en heeft de aanstekelijkheid van een echte single. Dit nummer zou op de radiostations gedraaid moeten worden.

Invloeden van Britpop zijn te horen in Reach me. In een uptempo dansbare song gaat You and the Blue los. De band blijft klinken als de brave buurjongens die goede muziek maken. Op Hold on zou de sound iets vuiler mogen zijn. De aanzet is er bij vlagen wel, dus dat zal live waarschijnlijk nog erg winnen, want Hold on is in potentie het topnummer van deze EP. De songstructuren zijn eenvoudig, maar doeltreffend. Geen overbodige opsmuk of andere truckjes, puur het liedje en de muzikale invulling daarvan. De composities en arrangementen zitten goed in elkaar, maar natuurlijk is de onervarenheid ook te horen.

Op Come along komen gitaren en basgitaar mooi naar voren in het geluid. Het maakt een veelkleurig palet hoorbaar, waarbij de instrumenten en de riffjes elkaar aanvullen. Ook op Hey now komen de electrische klanken van de leadgitaar goed tot zijn recht. Het instrumentale deel dat op ongeveer 2 minuten in de song begint, klinkt als de aanzet voor een uitgebreide solo en instrumentale improvisatie, maar wordt klein gehouden en staat op deze EP in dienst van het liedje. Ook hier kan live de muzikale ruimte gepakt gaan worden.

Een erg kort (jammer) maar krachtig debuut. Deze band heeft veel potentie naar de toekomst toe.

Eindoordeel: 8,5