EfraïmTrujillo ziet zoektocht ‘Into the Blue’ beloond

Blue (Ferry Knijn)

Saxofonist en componist Efraim Trujillo zoekt sinds vorig jaar naar de essentie van de blues. Dit jaar ziet hij deze zoektocht met succes beloond. Niet alleen kreeg hij voor zijn master’s research ’Into The Blue (Revealing the essence of a musical genre)’ aan het Amsterdamse Conservatorium een cum laude waardering, ook werd deze week bekend dat het concept album ‘Blue’ dat hij opnam met zijn band The Preacher Men, is genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs 2019.

The Preacher Men zijn dit jaar (onder meer) live te zien op het North Sea Jazz Festival.

Efraïm Trujillo is een succesvol en drukbezet saxofonist (The Preacher Men, The Ploctones, New Cool Collective, Frafra Sound), bandleider (Amsterdam Funk Orchestra) en componist. In het najaar van 2018 besloot hij op 49-jarige leeftijd ‘back to school’ te gaan om aan het Conservatorium van Amsterdam ‘Master’s Research’ te doen. Voor het werk ’Into The Blue (Revealing the essence of a musical genre)’ werd hij afgelopen maart beoordeeld met ‘9 with distinction’ wat hem een cum laude waardering opleverde. De commissie gaf daarbij als commentaar: ‘Indrukwekkend, veel omvattend onderzoek’ en ‘Uitstekende presentatie in woord en geschrift’.

Naast het geschreven werk verscheen tegelijkertijd het conceptalbum ‘BLUE’ van zijn trio The Preacher Men met nieuwe (voornamelijk door Efraïm zelf geschreven) muziek. De combinatie met Hammondspeler Rob Mostert, drummer Chris Strik en producer Al Schmitt leverde het gewenste resultaat op en het album werd door de vakpers bijzonder goed ontvangen. In Jazzism werd ‘BLUE’ uitgeroepen tot beste Blues Album van 2018 (Marie-Claire Melzer). NRC noemde The Preacher Men als een van ‘de culturele hoogtepunten van het voorjaar’ van 2019. En, last but not least, op 26 April werd bekend gemaakt dat ‘BLUE’ is genomineerd voor de felbegeerde Edison Jazzism Publieksprijs 2019.

In het seizoen 2018/2019 spelen The Preacher Men hun programma ‘BLUE’ in meer dan 40 Nederlandse theaters, clubs en festivals. De komende maanden zijn de heren Trujillo, Mostert en Strik onder meer te zien in Den Bosch op Jazz in Duketown, het Amersfoort Jazz Festival, het Bimhuis te Amsterdam en spelen ze twee shows op het North Sea Jazz Festival.