Festival Over het IJ gaat door: nieuw maandelijks programma vanaf 15 juli

bron: Google Maps

Op 10 juli zou de 28e editie van Over het IJ Festival van start gaan. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Maar niet getreurd: Over het IJ presenteert van 15 juli tot en met 31 december als alternatief een spannend locatietheaterprogramma in en om het NDSM Theater; online, maar zoveel mogelijk offline. Met van 15 tot en met 19 juli live voorstellingen van Nineties Productions en Eef van Breen Group en een (live) online programma van een deel van de makers die op het festival zouden staan en vaak toch nog in het najaar zichtbaar zijn bij Over het IJ.

Enkele hoogtepunten vanaf september: nieuw werk van Bart van de Woestijne, LIPS&KNOBEL, BetweenTwoHands, Firma Draak en Onyx&Ivory/ PMP. Voor het volledige programma en tickets: zie overhetij.nl/2020.

Het onzekere omarmen

Het programma bestaat uit actueel en urgent werk van veel nieuwe makers die – samen met het publiek – het onzekere omarmen, het experiment aangaan in nieuwe publieksopstellingen, en reflecteren op de veelbewogen tijd waarin we nu leven. Thema’s die aan bod komen, zijn afscheid nemen van de ‘oude tijd’, de waarde van kunst in de huidige tijd, de invloed van digitale mediavormen, Black Lives Matter en onze verhouding tot de natuur. Alle voorstellingen en presentaties onderzoeken de relatie tussen kunstenaar en publiek. Het is een essentiële vraag die helpt om het theaterveld – juist nu – zowel in beweging te brengen als in ontwikkeling te houden en die anticipeert op een ongewisse toekomst.

Maandelijks programma van 15 juli t/m 31 december

Vanaf juli keert Over het IJ maandelijks terug met een coronaproof programma: voor een klein publiek, met veel ruimte voor co-creatie, participatie en interactie. Restricties rondom het presenteren van fysieke voorstellingen worden niet vermeden, maar juist omarmd. Op deze manier ontstaat ruimte voor nieuwe theatervormen en een nieuwe relatie tussen makers en publiek. Denk aan installatie-achtig werk, één-op-één voorstellingen en producties voor een klein publiek in een bijzondere opstelling. Soms is publiek onderdeel van het werk zelf, of noodzakelijk voor de uitvoering van een werk. Onderzoek en experiment staan centraal; makers presenteren volledige afgeronde voorstellingen, maar soms ook tussenpresentaties van een langer durend onderzoek. Het programma is zoveel mogelijk offline te zien, maar soms ook online; we zetten al onze platformen in. De basis van het offline programma is het NDSM Theater, een nieuw theater in de NDSM-loods, waar Over het IJ komende tijd een publieke werkplaats en presentatieplek voor locatietheater ontwikkelt i.s.m Kinetisch Noord en partners in talentontwikkeling en locatietheater.

15 t/m 19 juli: online én offline programma

Van 15 tot en met 19 juli presenteert Over het IJ twee voorstellingen die zowel online als offline zijn te bezoeken. In het NDSM Theater gaat Memento Mori van Nineties Productions in première: een rouw-resort en cross-over tussen performance, dans, muziek, poëzie en web-art. In de Tolhuistuin presenteert Eef van Breen Group een concertversie van het muziektheaterspektakel Playing New York. Ook is er een klein online programma te zien met nieuw werk en work in progress van o.a. de makers van Het Atelier, Likeminds/ Joeri Heegstra, Performance Technology Lab, Firma Draak en Abhishek Thapar. Ons online platform zal tot en met december doorgroeien.

Vanaf september presenteren we o.a. Bart van de Woestijne, ons Nieuwe Makers Programma met o.a. LIPS&KNOBEL, BetweenTwoHands en Firma Draak en Onyx&Ivory/ PMP en Het Atelier. Verder ook ons Stadskunstenaarsprogramma met werk van Valerie van Leersum, Massih Hutak en Rianne Meboer en presentaties van o.a. MOHA projects (Alice Pons en Olivia Reschofsky) en SAM (initiatief van Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander / TAAK).

Programma en tickets

Komende maanden vult Over het IJ het programma verder aan. Houd overhetij.nl/2020 in de gaten voor de laatste updates en kaartverkoop.