Festivals

Published on oktober 8th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Avontuurlijke line-up Rockit festival compleet

De line-up van het grensoverschrijdende jazzfestival Rockit is compleet. De laatste namen die zijn toegevoegd zijn James Brandon Lewis Trio, Joe Armon-Jones, Ava Mendoza, Will Guthrie & Maxime Petit, Robocobra Quartet en Shapes of Time.

Ten opzichte van vorig jaar is het programma flink uitgebreid en zijn er niet vijf, maar zes zalen. Op de tweede editie van dit festival, een samenwerking van De Oosterpoort en NN North Sea Jazz, staan maar liefst 21 toonaangevende namen. Bezoekers kunnen een sterke line-up verwachten, met artiesten uit de internationale hedendaagse jazz scene, maar ook rising stars, die zich openstellen voor het onbekende.

Tenorsaxofonist James Brandon Lewis is geen onbekende op de Nederlandse podia. In 2016 zorgde niet alleen hij, maar vooral het publiek dat het dak eraf ging tijdens North Sea. “Zelden werd hier een artiest zo enthousiast toegejuicht” zag de Volkskrant. Bassist Jasper Stadhouders en drummer Onno Govaert vormen de ideale ritmesectie voor de groovende saxofoon van Lewis, die met zijn twee kompanen jazz, rauwe funk en een stevige portie gospel mengt.

Voor spectaculair toetsenist en mede-oprichter van het befaamde Ezra Collective Joe Armon-Jones is hiphop, zoals bij zoveel muzikanten van zijn generatie, de belangrijkste invloed in zijn souljazz, die hij lardeert met dub-elementen. “One of the scene’s most promising voices”, schreef het gezaghebbende Pitchfork.

Ava Mendoza componeert ruige songs vol hypnotische loops, verminkte bluesakkoorden en psychedelische intermezzo’s. Samen met de Franse bassist Maxime Petit en de Australische drummer Will Guthrie bracht ze in 2014 een 7” uit met postpunk, garage-achtige noisetracks, die snel zijn weg vond naar een cultstatus.

Het Noord-Ierse collectief Robocobra Quartet zweert bij de ‘fuck-it-all-gedachte’, met als basis een huilende drummer-zanger, een slepende bas en dreigende saxofoons. Per tour wordt een viertal samengesteld uit een pool van zo’n veertien muzikanten. Toch is er wel een zekerheid: een mix van jazz, hardcore punk en hedendaagse klassieke muziek, die verrassend genoeg ook zeer toegankelijke popliedjes voort kan brengen.

Improvisatie, experimentele projecten en elektronische muziek in Groningen

In de eerste week van november staat Groningen bol van de improvisatie, experimentele projecten en elektronische muziek. Rockit slaat de handen ineen met Soundsofmusic: het festival van 6 tot en met 11 november op diverse plekken in de Groninger binnenstad. Samen halen zij Shapes of Time naar het noorden. De afterparty van Rockit wordt gehost door LOFT. Nadat het 7-koppige dj-team uit Groningen op het festival in De Oosterpoort draait, zetten de LOFT residents het feestje voort in VERA.

Eerder dit jaar werden Pharoah Sanders, GoGo Penguin, Steve Coleman and Five Elements, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, Terence Blanchard E-Collective, Colin Stetson, Secret Chiefs 3, Nubya Garcia, Aaron Parks & Little Big, Noordpool Orkest ‘Songs of Joni Mitchell’, Benjamin Herman’s Bughouse, STUFF., Schnellertollermeier, KUHN FU, Dans Dans en Ryley Walker al aangekondigd.

ROCKIT FESTIVAL

  • Zaterdag 10 november | De Oosterpoort | Groningen
  • Aanvang: 16:00 uur | Entree: € 51,- (incl. servicekosten)
  • Meer info over dit concert vind je op: www.rockit-festival.nl
  • De kaartverkoop voor het concert is reeds start via www.ticketmaster.nl en www.rockit-festival.nl
  • Kaarten zijn ook te verkrijgen bij de kassa van De Oosterpoort, Trompsingel 27 (ma t/m vr: 12.00-18.00 uur) en Plato Groningen

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑