Filmmuziek

Published on september 19th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Film Fest Gent lanceert internationaal trainingsprogramma voor jonge componisten

Vanaf september 2018 gaat het eerste academiejaar van de International Master in Composition for Screen (InMICS) officieel van start. Film Fest Gent werkte de afgelopen jaren mee aan de ontwikkeling van deze gloednieuwe masteropleiding en ontwikkelde daarenboven, met de steun van het Creative Europe Culture Programme of the European Union het aanvullende InMICS Composers Lab.

Tijdens het InMICS Composers Lab, een intensief trainingsprogramma dat nauw aansluit op de academische InMICS-opleiding, doen de studenten praktijkervaring op tijdens masterclasses, workshops en netwerkevenementen die zullen plaatsvinden tijdens de komende edities van Film Fest Gent, het Festival International du Film d’Aubagne en het Krakow Film Music Festival.

Het idee voor het InMICS Composers Lab groeide uit de voorgaande samenwerking van vier onderwijsinstellingen: Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon (Frankrijk); School of Arts (Gent); Conservatorio Giovanni Battista Martini (Bologna); Université de Montréal en verschillende professionele partners die instonden voor de succesvolle ontwikkeling van de InMICS masteropleiding. Tijdens deze ontwikkelingsfase ontdekten en analyseerden de verschillende partners de specifieke uitdagingen en noden van jonge componisten. Ze concludeerden dat artistieke uitmuntendheid onvoldoende was om een internationale carrière als ‘screen composer’ uit te bouwen. De betrokken festivalpartners, met Film Fest Gent als coördinator, besloten de tweejarige academische InMICS master te ondersteunen met de ontwikkeling van het ‘InMICS Composers Lab’.

Het programma van het InMICS Composers Lab programma is opgebouwd rond vijf onderwerpen die als rode draad doorheen de tweejarige opleiding worden behandeld en steeds verder worden uitgediept bij de drie deelnemende festivals (Film Fest Gent, Festival International du Film d’Aubagne en de Krakow Film Music Festival):

 1. Kennismaking met de filmmuziekindustrie
 2. Artistieke samenwerking tussen componisten, regisseurs, sounddesigner en monteurs.
 3. Muziekopnames voor audiovisuele projecten
 4. Innovatie: componeren voor nieuwe visuele media en de beïnvloeding van nieuwe technologie op componeren
 5. De filmmuziekindustrie vandaag

Deze projectreeks gaat van start tijdens de komende editie van Film Fest Gent. De studenten zullen gedurende 5 dagen heel wat activiteiten bijwonen zoals ‘Matchmaking Sessions with Filmmakers’ en een ‘Recording Session for Audio-Visual Media’ bij GalaxyStudios in Mol.

Drie activiteiten springen in het oog en worden ook opengesteld voor publiek:

Op 16 oktober vindt er in Vooruit in Gent de Film Music & Sound Seminar plaats. Wereldwijd gelauwerd componist Carter Burwell en de getalenteerde sounddesigner Skip Lievsay, gekend van onder andere Gravity en zijn samenwerking met de Coen Brothers, gaan in gesprek met moderator Martine Huvenne over de relatie tussen muziek en sound design.

17 oktober staat helemaal in het kader van networking tijdens de WSAwards Industry Day. De Theaterzaal van de Vooruit wordt omgetoverd tot een platform waar zowel jonge als gevestigde internationale film(muziek)professionals samenkomen om te leren, te debatteren en te netwerken:

 • Paneldiscussie: ‘The Reality of Rejected Scores’
 • Schowcase o.l.v. Spitfire Audio
 • Panelgesprek over ‘The Craft of Music Supervision’ i.s.m. de UK & European Guild of Music Supervisors met Amelia Hartley (‘Peaky Blinders’ & ‘Black Mirror) Catherine Grieves (‘You Were Never Really Here’) en Lucy Bright (‘Assassin’s Creed’ & ‘Marjorie Prime’) met moderator Maggie Rodford Air Edel
 • Masterclass ‘Scoring for New (interactive) Media’ met game componisten Joe Henson & Alexis Smith (‘Assassins’ Creed: Odyssey) en Brian D’Oliveira (‘Far Cry Primal & Shadow of the Tomb Raider’) met moderator François-Xavier Dupas
 • Lucy Bright van Music Sales zal ons een overzicht geven van de belangrijkste beroepen en stakeholders in de internationale “scoring for screen” industrie
 • Een introductie tot ‘Immersive Sound’ door Rudy van Duppen, CEO van Auro Technologies
 • Masterclass over ‘PR & Publicity’ met Chandler Poling van White Bear PR
 • Masterclass met componiste Florencia di Concilio (‘Ava’) over orkestratie en ‘How To Create Your Personal Sound ID’
 • Panel over de workflow tussen regisseur, composer en monteur met Alain Dessauvage (monteur ‘Girl’ en ‘Rundskop’) gemodereerd door componist Christian Henson

Het project wordt afgerond op 18 oktober met een masterclass Sound Supervision. Niemand minder dan Val Kuklowsky, gekend van ‘Independence Day’ en de monsterhit ‘Game of Thrones’, zal de verschillende werkwijzen tussen de sound teams in Hollywood en Europa toelichten aan de hand van de Oscargenomideerde Hongaarse film ‘Son of Saul’ van László Nemes.

Meer informatie

www.inmics.org
www.filmfestival.be/music
www.worldsoundtrackawards.com

Het 45e Film Fest Gent loopt van 9 tot 19 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx Cinema, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Info en tickets kan je vinden op www.filmfestival.be


There is no ads to display, Please add some


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑